Баклажан як їжа для спортсменів
Спорт та життя

Баклажан як їжа для спортсменів

Зміст статті:

Історія походження баклажана

Батьківщина баклажана-Південно-Східна Азія-Бірма і тропічні райони Індії, де рослини зустрічаються в дикому вигляді. Припускають, що баклажан був введений в культуру в Індії в першому тисячолітті до нашої ери. На початку нашої ери з Індії він проник в сусідні країни. Поступово культура баклажана поширилася в Китай, Японію і Північну Африку. За свідченням арабських письменників, в IX столітті баклажан вирощували на території нинішніх Алжиру і Єгипту.

Стародавні греки і римляни називали баклажани «яблуками сказу» і вважали, що вживання їх в їжу призводить до божевілля. Цей забобон надовго затримав поширення культури в Європі.

Батьківщина баклажанаТам його почали вирощувати тільки в Середні століття. Але спочатку були визнані декоративні властивості рослини. Вирощували баклажан заради оригінальних плодів з гладкою, блискучою шкіркою білого, жовтого, але найчастіше темно-фіолетового кольору. Тільки з відкриттям Південної Америки, коли виявили, що індіанці успішно розводять і вживають в їжу вже знайомий овоч під назвою «бадіджан», європейці стали культивувати його як продукт харчування.

До Росії баклажани потрапили з Середньої Азії і з Кавказу. Можна припустити, що період проникнення їх на південноруську рівнину відноситься до початку XVIII ст.дослідники історії рослин (С. Гмелін, в. Татіщев) писали, що в 1770 р в Астрахані «у великій кількості розводять бадинжану, або дем’янок». Перший опис цих овочів російською мовою можна знайти в роботах А.Болотова.

Відомий теоретик і практик російського городництва Н. Кічунов вказує (1910 р.), що на півдні Росії розводили два сорти баклажанів: Одеські ранні, достигають до 1 липня, і болгарські напівдовгі — до 1 серпня. Посів їх проводився в два терміни-в кінці січня і 20 лютого. У другій половині XX століття з активним розвитком овочівництва захищеного грунту теплолюбні культури поступово стали завойовувати середню смугу Росії. Сьогодні баклажан можна зустріти на ділянках овочівників і в більш північних районах.

Баклажани користь і шкода для здоров’я

Баклажани користь і шкода для здоров'яБаклажан – поширений і доступний овоч фіолетового кольору, що відрізняється низькою калорійністю і судинозвужувальними властивостями. Крім своїх чудових смакових якостей, баклажан може бути відмінним компонентом дієти для схуднення, а також – забезпечувати організм багатьма необхідними речовинами. Його можна смажити на грилі, фарширувати, запікати або додавати в різноманітні овочеві рагу.

Що приховано у баклажані?

Баклажани відносяться до сімейства пасльонових (Solanaceae), як картопля, помідор або солодкий перець. У дикому вигляді цей овоч росте в країнах Азії. А ось в Європі його масово культивують на відкритому грунті та в теплицях.

Популярність цього грушоподібної овоча зростає з кожним роком. Він відрізняється соковитою м’якоттю, легким сечогінним дією і відмінним смаком.Баклажан багатий різними антиоксидантами, здатними пригнічувати шкідливу активність вільних радикалів, що провокують розвиток онкологічних захворювань, атеросклерозу та інших небезпечних недуг.

А ще – баклажан може надавати корисну дію на судини кровоносної системи і зміцнювати їх стінки.Здебільшого цей плід складається з води – майже на 90%. У ньому майже немає цукру – 100 г його м’якоті всього близько 24 ккал.

Серед інших його компонентів, у такому ж співвідношенні: клітковина – близько 3 г, жир – майже 0,2 г, білок – 1 г, вуглеводи – 6 г. там Є вітаміни групи В, фенольні кислоти, кальцій і калій. А ось за яскраву фіолетову забарвлення шкірки відповідальні антоціани.

Ці речовини володіють багатьма цінними властивостями. Саме вони надають кровоносних судинах міцність і еластичність.Особливості приготування.

Популярність цього грушоподібної овоча зростає з кожним рокомДосвідчені господині і кухарі знають, що баклажан не можна вживати в сирому вигляді – на відміну від помідора або солодкого перцю. Перш за все – з-за природного гіркоти, обумовленою вмістом деяких компонентів. А ось після впливу високою температурою цей овоч перетворюється на смачний продукт.

Вимивши баклажан, його варто розрізати на бажані частини, посипати сіллю і залишити на 30-40 хвилин. Потім сполоснути під струменем води і віджати або обсушити.Таким способом підготовлені баклажани годяться для смаження на решітці гриля, подальшого фарширування з подальшим запіканням, гасіння.

Способів використання цього овоча досить багато – тут і рагу, і соте, і приготування ікри або маринованих закусок.

Овоч для вагітних жінок

Баклажан примітний тим, що він не містить у своїй м’якоті будь-яких небажаних або алергізуючих речовин, що здатні чинити шкідливий або небезпечний вплив на організм вагітної жінки. Майже у всіх випадках, за рідкісним винятком – при індивідуальній непереносимості продукту, баклажан нормально засвоюється в травній системі і, ні в якому разі не загрожує виношуваної плоду.Користь застосування різнокольорових овочів у меню.

Думка медиків! Більшість дієтологів обґрунтовано вважає, що в повсякденний раціон повинні входити продукти, що відрізняються різним забарвленням шкірки і м’якоті. Як відомо, за колір рослин відповідають ті чи інші різновиди антоціанів, що містяться в плодах. Ці цінні речовини відрізняються самими різними властивостями і здатні чинити різний вплив на організм людини.

І одним з таких овочів по праву можна вважати баклажан.

Користь баклажанів для жінок і чоловіків

Баклажан-багаторічна овочева культура. У їжу вживають тільки його плоди, які можуть мати всіляку забарвлення. Їх форма також відрізняється різноманітністю, вона може бути округлої, яйцевидної, циліндричної і плескатої.

Користь баклажанів для жінокБаклажан є теплолюбною рослиною, тому до недавнього часу культивувався виключно в південних країнах. Однак завдяки досягненням сучасної селекції стало можливим вирощувати культуру в умовах помірного клімату.

“Синенькі”, як називають їх на півдні Росії і в Україні, цінуються не тільки за свої високі смакові якості, але і за хімічний склад, збагачений калієм, кальцієм, магнієм, натрієм, йодом, фтором, бором, міддю і залізом.

Крім того, м’якоть баклажана містить наступні вітаміни:

  1. Вітамін E (токоферол) – жиророзчинна сполука, що бере участь в обмінних процесах. Захищає організм від негативного впливу вільних радикалів, знижує рівень глюкози в сироватці крові, прискорює процес регенерації.
  2. Вітамін C (аскорбінова кислота) – антиоксидант, забезпечує повноцінне функціонування тканин, попереджає передчасне старіння, підвищує рівень імунітету.
  3. Вітамін PP (нікотинова кислота) бере участь в обмінних процесах, знижує рівень холестерину, покращує кровообіг, нормалізує діяльність органів травлення.
  4. Вітамін A (ретинол) сприяє нормалізації росту і формуванню кісткової тканини, робить благотворну дію на слизові оболонки і шкірний епітелій, покращує імунітет.
  5. Вітаміни групи B впливають на процеси метаболізму, прискорюють регенерацію тканин, нормалізують діяльність центральної нервової системи.

Користь баклажанів для чоловіківВживання в їжу робить позитивну дію на весь організм і допомагає в профілактиці багатьох захворювань внутрішніх органів і систем:

  • Високий вміст клітковини і пектину сприяє повноцінній функціональності кишечника і покращує мікрофлору, тим самим сприяючи його очищенню і усуненню запорів. Стимулює вироблення шлункового соку, має жовчогінну дію.
  • Баклажани корисні людям, що страждають на цукровий діабет, так як їх вживання сприяє зниженню концентрації глюкози в сироватці крові.
  • Антиоксиданти в складі пригнічують дію вільних радикалів, що змінюють біохімічну структуру клітин і викликають передчасне старіння, знижують ризик розвитку онкологічних захворювань.
  • Культура містить мінімальну кількість жирів, але в той же час багата клітковиною і водою, що дозволяє сміливо назвати баклажан продуктом харчування для досягнення стрункості і позбавлення від зайвих кілограмів.
  • Солі калію, що входять до складу овоча, допомагають в боротьбі з набряками і перешкоджають затримці рідини в організмі.
  • Вживання баклажанів дуже корисно для профілактики захворювань серця і судин: інфарктів, серцевої недостатності, ішемічної хвороби, артеріальної гіпертензії. Овоч покращує хімічний склад крові і допомагає знизити рівень холестерину.
  • Баклажан приносить величезну користь літнім людям, що страждають захворюваннями суглобів, так як сприяє відновленню клітин кісткової і хрящової тканин.
  • Благотворно впливає на нервову систему, допомагає в боротьбі з депресивними станами, знижує ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера і Паркінсона.

Користь для жінок

Вживання баклажанів дуже корисно для здоров’я жінок. Марганець, що входить до складу, дозволяє впоратися з передменструальним синдромом, а також допомагає уникати перепадів настрою і плаксивості при клімаксі.

Корисний цей овоч і для вагітних жінок, оскільки високий вміст фолієвої кислоти сприяє зниженню ймовірності патологічного розвитку плода. Крім того, баклажани допомагають виводити зайву воду з організму і зменшують набряки, характерні для першого і третього триместрів, а також є прекрасним засобом для профілактики запорів.

Зверніть увагу! Завдяки вітамінам та іншим корисним мікроелементам «синенькі» роблять благотворну дію на стан шкіри, нігтів і волосся. Цей овоч є прекрасним дієтичним продуктом, тому, вживаючи його в їжу в тушкованому або запеченому вигляді, можна легко скинути зайву вагу.

Користь для чоловіків

Завдяки вмісту корисних мікроелементів баклажани сприяють зміцненню організму, покращують кровообіг. Згідно зі статистикою чоловіки найбільш схильні до захворювань серцево-судинної системи, тому вживання цього овоча буде вельми корисно.

Крім того, баклажани знижують ризик розвитку ракових пухлин, в тому числі і передміхурової залози, допомагають в боротьбі зі статевою дисфункцією.

Користь баклажанів для вагітних

Вагітність-це важливий для вас життєвий період, коли Ви несете максимальну відповідальність за здоров’я ще не народженого малюка.

Саме зараз ви дуже уважно стали стежити за своїм харчуванням і режимом дня. Вас хвилює якість продуктів, користь яку вони можуть дати вам і малюкові, а ще ви переживаєте про те, щоб ненароком не нашкодити своїй дитині.

баклажанів для вагітних жінок

Наприклад, баклажани при вагітності можуть викликати багато додаткових питань. Адже смак настільки незвичайний. А раптом вони під час вагітності погано вплинуть на ваш організм?

Я пропоную не гадати, а розібратися в даному незвичайному овочі і дізнатися про всі його позитивні і негативні якості.

ДО РЕЧІ, баклажан-це ягода! Овочем його називають, з кулінарної точки зору. Цього ви точно не знали.

Користі в баклажанах дійсно багато. Цей незвичайний овоч насичений:

  1. Вітамінами С, D, В1, В2, В6, В9 (цінна фолієва кислота);
  2. Мікроелементами калію, заліза і міді;
  3. Пектином і клітковиною, завдяки яким виводиться зайвий холестерин;
  4. Антиоксидантом насуніном, який допомагає клітинам мозку не руйнуватися;
  5. Соланіном, який і надає специфічний смак баклажану;
  6. Хлоргексидиновою кислотою, яка проводить антимікробну та антигрибкову дію в організмі (працює як захист проти раку).

Завдяки такому поєднанню вітамінів і мікроелементів, страви з синеньких допоможуть попередити серцеві захворювання, а також прибрати застій жовчі, це все завдяки правильному очищенню організму від холестерину.

Користь баклажанів при вагітності також в тому, що клітковина, яка знаходиться в них, допомагає відрегулювати роботу кишечника, а також нормалізувати кислотно-лужний баланс організму.

Крім цього, якщо у жінки є проблеми з нирками, цукровий діабет, слабкість серця — калій, який знаходиться в складі баклажана, допоможе зміцнити і нормалізувати роботу внутрішньої системи.

Related posts

5 Thoughts to “Баклажан як їжа для спортсменів”

  1. Соня

    Де купити зараз баклажани? Інші країни не пропонувати.

    1. Толян

      а на ринку :)?

  2. Юліан

    Дякую за цікаву статтю.

  3. Ірина

    а у смажених баклажанів який смак? як у кабачків?

    1. Юний кухар

      Не… як у баклажанів у них смак.

Leave a Comment