Пророщування насіння, коли і навіщо це потрібно?

Пророщування насіння, коли і навіщо це потрібно?

Багато насіння чудово сходять самі, але деякі роблять це вельми неохоче, а іноді і зовсім відмовляються рости. Для того щоб такого лиха уникнути, застосовується пророщування або стратифікація насіння. По суті це – пробудження, поштовх, що запускає механізм зростання, який у ряду рослин може бути загальмований.

Щоб дізнатися, чи купленим у магазині насіння яка-небудь додаткова обробка перед посівом, треба вивчити інструкцію на упаковці. Там повинна бути представлена вся інформація, як про вже проведеної, так і необхідної обробці насіння перед посівом. Зустрічаються такі матеріали, з якими вже просто не можна нічого більше робити, крім як висаджувати безпосередньо в грунт.

Якщо ж ці насіння зі свого або сусідського городу, то обробляти перед посівом їх не тільки можна, але і потрібно.Пророщування потрібно рослинам багаторічників, таким, насіння яких визрівають восени, а потім до весни сплять під шаром опалого листя та снігу. У природі вони проростають самостійно, але якщо їх зібрати і понести додому, то їх природні механізми можуть дати збій і просто посаджене в землю насіння не росте.

Це стосується таких культур, як морква або цибуля, тобто тих, чия природа – північна. Рослинам південного походження, де літо круглий рік, додаткове пробудження не потрібно. Якщо ж вони не сходять, то причина в чомусь іншому і найчастіше це холод або недостатній полив.

Пророщування може зайняти тривалий час, так що такий посівний матеріал треба купувати і готувати заздалегідь. Наприклад, лаванда. Насіння цієї рослини потрібно загорнути у вологу лляну тканину і півтора місяці зберігати в холодильнику, створюючи імітацію зими.

Це холодний спосіб пророщування.А ось насінню такої рослини, як простріл, навпаки потрібна тепла, навіть спекотна стратифікація. Проводиться при температурі 28 градусів.

Насіння викладаються на вологий поролон, зверху прикривають ще одним поролоном, все це загортається в поліетилен і залишають в теплому і світлому місці на 20 днів. Аналогічну процедуру вимагає лимонник, тільки йому буде достатньо 20 градусів, але доведеться витримувати місяць. Інакше такі рослини не зійдуть взагалі.

Тільки не варто брати занадто товстий поролон і непрозорий поліетилен, важливо бачити стан насіння: вони можуть проклюнуться раніше і тоді їх потрібно буде посадити в грунт.Для рослин сімейства бобових і гарбузових культур підійде найпростіший спосіб – їх достатньо покласти на блюдце і залити теплою водою. І так, доливаючи воду по мірі випаровування, протримати дня 2 – 3, після чого вони проклюнуться самі, і можна буде висаджувати.

Це основні способи пророщування, насправді їх набагато більше. Деякі насіння потрібно навіть заморожувати, інші тримати в ємності з аератором. У кожної рослини можуть бути свої примхи і потрібно кожне вивчити індивідуально.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *